Windows

Windows VBScript foutmelding tijdens software installatie

VBScript foutmeldingTijdens installatie van antivirus software op een schootcomputer met Windows 7 werden we geconfronteerd met een foutmelding Could not access VBScript run for custom action.

Oké, fijn, en nu?

De uiteindelijk oplossing was simpel. De weg ernaar toe was tijdrovender….

Wat was hier nu aan de hand? De eerste stap, is zoals vrijwel altijd, zoeken in een zoekmachine. De eerste gevonden verwijzing bracht ons naar de ondersteunings webstek van Microsoft.

Één van de eerste oplossing zou zijn het uitvoeren van Microsofts Fix it programmaatje. Deze toepassing verwijderd incorrect en/of corrupte register (registry) waarden dat uitvoering van Virtual Basic ondersteuning in de weg zit. Na het uitvoeren van de toepassing was het probleem niet opgelost….

 

Vervolgens werd er aangeraden om de vbsript.dll opnieuw te registreren. Er staan twee versies op een Windows computer. Één in de /Windows/System32 en één in de /Windows/syswow64 mappen op de harde schijf. Deze zijn opnieuw te registreren door de volgend commando’s uit te voeren in een opdrachtprompt venster (Command Prompt) met beheerders (administrator) rechten. Dit kan door cmd in de zoekfunctie bij de startknop in te typen. Voer, bij de gevonden voorwerpen, deze uit met de rechter muisknop met de optie uitvoeren als beheerder. In de het zwarte venster wat geopend wordt moeten dan de volgende commando’s uit te voeren:
cd %windir%\system32
regsvr32 vbscript.dll
cd %windir%\syswow64
regsvr32 vbscript.dll

Helaas, ook dit was niet de oplossing….

 

Op naar de volgende suggestie. Dit was het uitvoeren van een hulpprogramma voor het controleren van systeembestanden. Ook deze moet uitgevoerd worden in een opdrachtprompt venster met beheer rechten. Deze controleerd en hersteld:

alle beveiligde bestanden om de versie ervan te controleren. Als tijdens deze controle wordt vastgesteld dat een beveiligd bestand is overschreven, wordt het bestand vervangen door de juiste versie van het bestand. Deze versie wordt opgehaald uit de cachemap (%Systemroot%\System32\Dllcache) of de Windows-installatielocatie. De cachemap wordt eveneens gecontroleerd door Systeembestandcontrole en wordt zo nodig bijgewerkt. U moet zijn aangemeld als beheerder of als lid van de groep Administrators om Systeembestandcontrole te kunnen uitvoeren. Als de cachemap wordt beschadigd of onbruikbaar wordt, kunt u de opdracht sfc /scannow, sfc /scanonce of sfc /scanboot gebruiken om de inhoud te herstellen.

bron: https://support.microsoft.com/nl-nl/kb/310747

De commando om dit uit te voeren is: sfc /scannow
Na controle kan er om de Windows installaties CD’s/DVD’s gevraagd worden.
Na een lang verhaal kort te maken, ook dit zorgde niet voor het gewenste resultaat….

 

Er werden nog wat andere tips gegeven, allemaal zonder resultaat. De uiteindelijke oplossing kwam van een gebruiker die de verwijderprogramma van McAfee antivirus software had uitgevoerd. De achtergrond is dat deze software meestal voorgeïnstalleerd is op een aantal merken computers, waaronder Acer, Toshiba enzovoort. Op het moment dat de software wordt verwijderd, via het configuratie scherm, blijven er (verkeerde) verwijzingen in het register staan. Door het uitvoeren van het McAfee verwijderingsprogrammaatje worden deze verwijderd en/of gerepareerd.

De McAfee software, was in het verleden, inderdaad op deze manier verwijderd bij het installeren van een ander antivirus software pakket. Na het opnieuw opstarten van Windows was de foutmelding verdwenen en konden we onze antivirus software zonder problemen installeren!

 

Zoals eerder aangegeven, de uiteindelijke oplossing was redelijk makkelijk om uit te voeren. Echter voordat we zover waren, was er wel enig tijd verstreken. Vandaar deze publicatie om anderen dit leed te besparen…. 😉

Een reactie plaatsen

Uw email adres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd met *