Mobiel (Telefoon)

OpenVPN verbinden en verbreken via Tasker

Tasker_OpenVPNOm bepaalde taken te automatiseren op een Android mobiele telefoon is er een app genaamd Tasker for Android, verkrijgbaar in de Google Play Store  (op moment van schrijven verkrijgbaar voor €2,99).

Met Tasker kun je taken programmeren zodat, als aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan (genaamd profiles, een soort trigger), er een actie (task) wordt uitgevoerd.

Deze beknopte beschrijving legt uit hoe je task instelt om een openVPN, via de openVPN Connect app,  te verbinden of te verbreken.

Een functie voor je mobiele telefoon kan zijn een openVPN verbinding automatisch te laten verbinden wanneer je van huis gaat. Zo weet je zeker dat je een veilige VPN verbinding hebt wanneer je toch via andere netwerken (misschien onveilige) aan internet verbonden wordt.

Op het moment dat je weer thuis komt en verbinding maakt met je eigen netwerk, kan de openVPN verbinding weer verbroken worden.

Opmerking: We gaan er vanuit dat de openVPN tunnel verbinding maakt met je lokale netwerk en er geen beveiligingsrisico’s zijn om de openVPN verbinding te verbreken! Indien de openVPN nodig is om een tunnel naar een ander netwerk te maken, buiten je lokale netwerk, dan kun je beter deze optie niet gebruiken. De reden om een openVPN verbinding te verbreken, bij gebruik op een lokaal netwerk, is om problemen met ARP-tabellen te ondervangen van bijvoorbeeld huisautomatisering -servers. M.a.w., de mobiele telefoon wordt niet opgemerkt dat het op zijn lokale netwerk is aangemeld via Wifi.

We gaan er even vanuit dat je al een openVPN verbinding geconfigureerd hebt. In dit voorbeeld gebruiken we naam van het profiel prive.

Om een verbinding te verbinden of te verbreken kun je in Tasker, onder het tabblad Tasks, bij een nieuw of bestaande actie (Action) gebruik maken van de optie Send Intent. Deze is te vinden onder categorie (CategorySystem. De volgende instellingen zijn dan van toepassing:

OpenVPN verbinden
Action: android.intent.action.VIEW
Cat: None
Mime Type:
Data:
Extra: net.openvpn.openvpn.AUTOSTART_PROFILE_NAME: prive
Extra:
Extra:
Package: net.openvpn.openvpn
Class: net.openvpn.openvpn.OpenVPNClient
Target: Activity
OpenVPN verbreken
Action: android.intent.action.VIEW
Cat: None
Mime Type:
Data:
Extra:
Extra:
Extra:
Package: net.openvpn.openvpn
Class: net.openvpn.openvpn.OpenVPNDisconnect
Target: Activity

Hoe u deze instellingen wilt gebruiken in een (bestaand) profiel laten we aan uw fantasie over…..

Succ6!

Bron: https://forums.openvpn.net/topic13122.html#p33893

3 Comments

Een reactie plaatsen

Uw email adres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd met *