Mobiel (Telefoon)

OpenVPN v3.0.x verbinden en verbreken via Tasker

Tasker_OpenVPNIn 2016 hadden we een oplossing geplubisheerd voor het automatisch verbinden en verbreken van een openVPN connectie door middel van Tasker for Android. Maar sinds de komst van de nieuwe 3.0.0 versie van de openVPN Connect app werkt die oplossing niet meer.

Natuurlijk hebben we bij Struiners Unie gezocht naar een oplossing. En gevonden!

Nog even kort samengevat wat Tasker is. Tasker is een app waarmee je bepaalde taken op je Android telefoon kan automatiseren. Deze beschrijving is voor het automatisch verbinden en verbreken van een openVPN verbinding.

De uitleg kunnen we overnemen van wat we in 2016 publiceerde;

Met Tasker kun je taken programmeren zodat, als aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan (genaamd profiles, een soort trigger), er een actie (task) wordt uitgevoerd.

…..

Een functie voor je mobiele telefoon kan zijn een openVPN verbinding automatisch te laten verbinden wanneer je van huis gaat. Zo weet je zeker dat je een veilige VPN verbinding hebt wanneer je toch via andere netwerken (misschien onveilige) aan internet verbonden wordt.

Op het moment dat je weer thuis komt en verbinding maakt met je eigen netwerk, kan de openVPN verbinding weer verbroken worden.

Opmerking: We gaan er vanuit dat de openVPN tunnel verbinding maakt met je lokale netwerk en er geen beveiligingsrisico’s zijn om de openVPN verbinding te verbreken! Indien de openVPN nodig is om een tunnel naar een ander netwerk te maken, buiten je lokale netwerk, dan kun je beter deze optie niet gebruiken. De reden om een openVPN verbinding te verbreken, bij gebruik op een lokaal netwerk, is om problemen met ARP-tabellen te ondervangen van bijvoorbeeld huisautomatisering -servers. M.a.w., de mobiele telefoon wordt niet opgemerkt dat het op zijn lokale netwerk is aangemeld via Wifi.

In onderstaande voorbeeld gaan we uit van een, al geconfigureerde of bestaande, openVPN profiel met de naam prive.

De actie (Action), die we in Tasker gebruiken voor het verbinden en verbreken, is de optie Send Intent. Deze is te vinden onder categorie (Category) System.

De instellingen hiervan zijn als volgt:

OpenVPN verbinden
Action: net.openvpn.openvpn.CONNECT
Cat: None
Mime Type:
Data:
Extra: net.openvpn.openvpn.AUTOSTART_PROFILE_NAME: PC prive
Extra: net.openvpn.openvpn.AUTOCONNECT: true
Extra:
Package: net.openvpn.openvpn
Class: net.openvpn.unified.MainActivity
Target: Activity
OpenVPN verbreken
Action: net.openvpn.openvpn.DISCONNECT
Cat: None
Mime Type:
Data:
Extra: net.openvpn.openvpn.STOP: true
Extra:
Extra:
Package: net.openvpn.openvpn
Class: net.openvpn.unified.MainActivity
Target: Activity

Bij het verbreken van de openVPN verbinding wordt de openVPN-app niet automatisch afgesloten, zodat het venster met de geconfigureerde openVPN profielen open blijft staan. Dit is op te lossen door extra taken (Task) toe te voegen.

De eerste extra taak is een wacht-opdracht, niets anders dan een tijdvertraging. In Tasker is deze te vinden onder categorie (Category) Task (let op! Dit is een categorie, geen taak!) en met optie (Task Action) Wait. Wij gebruikten bij instellingen 5 seconden.

De tweede extra taak is een opdracht om terug te gaan naar Android start- of thuisscherm (Home screen), te vinden in Tasker onder categorie (Category) App, optie (App Action) Go Home.

 

Hoe de rest van uw profiel er uit ziet is afhankelijk van uw eigen creativiteit. Daar laten we u bij Struiners Unie, natuurlijk, helemaal vrij in!

Bron: https://forum.xda-developers.com/u/tasker-tips-tricks/openvpn-3-0-0-connect-disconnect-tasker-t3750552

Een reactie plaatsen

Uw email adres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd met *