Linux

Bekijk Ziggo Horizon op (K)Ubuntu met Firefox

horizongo_logo_2Ziggo heeft een dienst uitgerold voor Ziggo leden. Hiermee is het mogelijk om TV te kijken op je webbrowser en smartphone.

Op Android en iOS smartphone’s is deze functie te installeren via de verschillende app winkels. Dit artikel gaat over het installeren van deze mogelijkheid op een computer die (K)Ubuntu en Firefox gebruikt.

Het probleem is dat Ziggo hiervoor de Microsoft Silverlight toevoeging gebruikt die niet standaard wordt ondersteund door Linux. Echter er is een manier om dit relatief simpel aan de praat te krijgen. Hiervoor gebruiken we Pipelight. Pipelight maakt gebruik van een op zich zelf staand en voor-geconfigureerde Wine installatie (Wine is een emulator voor Linux om Windows programma’s uit te voeren).

Als er in een site een plugin wordt opgemerkt stuurt Pipelight het door naar de Wine configuratie, die op zijn beurt de (Windows) toevoeging aanstuurt en in je browser weergeeft. Vandaar de naam van Pipelight, een samenvoeging van Pipeline (pijpleiding) en Silverlight.

Genoeg achtergrond informatie, laten we het eens in de praktijk brengen…..

 Het installeren van Pipelight

We gaan onze instructies uitvoeren via de Linux opdrachtvenster (Konsole- of Terminalvenster). Als eerste gaan we, voor de zekerheid, een oude installatie verwijderen met:
sudo apt-get remove pipelight

Vervolgens gaan we de Pipelight installeren met de volgende commando’s (elke regel apart uitvoeren):
sudo apt-add-repository ppa:pipelight/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install --install-recommends pipelight-multi
(Er wordt een licentievenster getoond. Met de tab-toets de <Ok>-optie selecteren, deze wordt dan rood, en bevestigen met Enter. Het opvolgend venster beantwoorden met <Yes>.)
sudo pipelight-plugin --update

 Het installeren van de toevoegingen

Om de Silverlight toevoeging te installeren moet je eerst je browser(s) sluiten om te voorkomen dat deze bevriest. Kopieer de inhoud van deze pagina desnoods naar een tekst bestand of print het uit om verder te gaan!

Het installeren van de Silverlight plugin wordt gedaan met het volgende commando:
sudo pipelight-plugin --enable silverlight
Hierdoor wordt de toevoeging voor iedere gebruiker op de computer toegankelijk. Wil je het alleen voor de huidige gebruiker installeren dan moet je sudo weglaten.

Mocht je (nog) geen Flash ondersteuning hebben in Firefox dan kun je deze ook met Pipelight installeren, op de zelfde manier als bij het bovenstaande maar dan silverlight vervangen door flash. Het commando komt er dan zo uit te zien:
sudo pipelight-plugin --enable flash
Ook hiervoor geldt dat het weglaten van sudo bepaald of je het alleen voor de huidige gebruiker wil installeren of voor alle gebruikers op de computer.

Update 27 februari 2016:
Om het in FireFox goed te laten werken is een extra commando nodig:
sudo pipelight-plugin --create-mozilla-plugins
update einde

Start Firefox op en er verschijnt een aantal opeenvolgende vensters met de voortgang van de installatie van de toevoegingen. Start de computer opnieuw op (niet altijd nodig) en ga naar de site van Ziggo Horizon.

Als alles goed is gegaan zou je nu online TV kunnen kijken!

Met Pipelight zijn diverse andere toevoegingen makkelijk te instaleren en zijn er diverse commando’s mogelijk om het helemaal naar je eigen hand te zetten. Kijk voor meer info op de Pipelight website of bekijk de hulpfunctie van het commando:
pipelight-plugin --help

Natuurlijk werken de toevoegingen niet alleen op de Ziggo site maar zijn ook andere online diensten met Pipelight aan de praat te krijgen, zoals bijvoorbeeld Netflix…..

Veel kijkplezier!

 

15 Comments

 1. jaaaaaaaaaaaaaaaaa echt heeeeel jammer werkt hier ook niet op ubuntu 16.04

  Installeer Microsoft Silverlight plugin krijg ik in FF

  🙁 🙁 🙁

 2. Ik geloof dat ik het al weet, ik lees dat Pipelight is gestopt wegens het stoppen van NPAPI plugins in Firefox. Wat jammer. Vooral van Firefox, dat ooit begon als het vrij configureerbare alternatief maar steeds dwingender word.

  1. Inderdaad wordt op de site aangegeven dat PipeLight niet meer onderhouden wordt. De laatste ‘Stable’ versie is nog wel te vinden op bitbucket.org.

   Het was mij niet eerder opgevallen omdat ik het al eerder had geïnstalleerd en Ziggo Go nog steeds gewoon werkt op mijn Kubuntu 16.10 installatie gebruik makende van Firefox 50.1.0.

   Hoe, wat en nu? Geen idee, dat zullen we moeten uitzoeken.

   Rick, bedankt voor de melding en we gaan dit verder onderzoeken en natuurlijk publiceren. Een leuke uitdaging voor 2017! 😉

   Alvast de beste wensen voor 2017!

 3. Allereerst bedankt voor de moeite om deze uitleg te publiceren. Ik probeer het werkend te krijgen op Linux Mint 17.3 XFCE 64-bit. Volgens de aanwijzingen geïnstalleerd terwijl Firefox (50.1.0) gesloten is. Helaas krijg ik steeds weer de “installeer Silverlight” boodschap te zien in plaats van het gekozen TV programma. Het valt mij op dat ik bij de FF plugins niets zie staan wat op Pipelight lijkt.

 4. Het lukt mij niet om het te installeren. Ik kom tot stap 3 install-recommends pipelight-multi. Dan krijg ik de melding een een licentie overeenkomst van Microsoft. Als ik de volgende opdracht ingeef dan krijg ik de melding: Command not fount. Heb verschillende pogingen ondernomen. Paar keer opnieuw opgestart maar kom niet verder.

   1. Toch nog niet helemaal. Als ik UPC opstart dan zie ik na aanmelding een donker scherm met links bovenin een een link om silverlight te installeren. Dan wordt ik doorgestuurd naar Moonlight maar dat wordt niet verder ondersteund. Kom dus nog niet verder.

     1. Kunt u in een terminal venster de volgende commando uitvoeren (zonder sudo):
      pipelight-plugin --system-check
      Wanneer er een foutmelding voorkomt in OpenGL dan is de OpenGL driver niet, of niet goed, geïnstalleerd.
      Deze is nodig voor een goede ‘SilverLight’ weergave.

     2. We hebben wat testen gedaan met Linux Mint 17.2 Mate 64b ‘Rafaela’.
      Negeer bovenstaande (doorgestreepte) reacties.

      Wanneer er Firefox wordt gebruikt moet er nog de volgende commando in een terminal worden uitgevoerd om het werkend te krijgen:
      (sluit eerst alle FireFox vensters)
      sudo pipelight-plugin --create-mozilla-plugins

      Hierna werkt het bij ons. Wilt u ons laten weten of deze stap voor u de oplossing is?

 5. Na een eerste mislukte poging lukte het mij de tweede keer alles goed te installeren en werkend te krijgen.
  Bedankt voor de duidelijke uitleg.

Een reactie plaatsen

Uw email adres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd met *